Algemeen

Leudal 75 jaar vrij: gezichten van de gevallenen

Door Gemeente Leudal

Leudal, oktober 2019
De Stichting Herdenkingmonument Militairen (Monument van Verdraagzaamheid) lanceert begin oktober, in het kader van het project LEUDAL 75 JAAR VRIJ, een volledig nieuwe website met database van de meer dan 700 gesneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog in regio Leudal. Uit onderzoek is gebleken dat de gesneuvelden niet uit 11 maar uit 12 verschillende landen afkomstig waren.

Toen in 2001 het Monument van Verdraagzaamheid werd onthuld, was dit er nagedachtenis aan de 687 militairen van 11 nationaliteiten die in deze regio het leven lieten tijdens WOII.
Aangezien dit niet alleen geallieerde militairen betrof, maar ook Duitse en Oostenrijkse militairen, is dit een waar Monument van Verdraagzaamheid.

Het Leudalgebied waar het onderzoek zich destijds op richtte, is gelegen tussen de kanalen Wessem/Nederweert/Noordervaart en de oevers van de Maas in de jaren 1940-1945. Sinds de fusie van 2007 is de gemeente Leudal echter anders van samenstelling. Het was dan ook hoog tijd om de lijst met gesneuvelden nogmaals te onderzoeken en aan te passen en, zo mogelijk, de gesneuvelden een gezicht te geven. Besloten werd het voormalige Leudalgebied uit te breiden met de kernen die bij de gemeente Leudal horen.

Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat in het dorp Hunsel een bemanningslid van de Lancaster die aldaar gecrasht is, de Zuid-Afrikaanse nationaliteit had. Dit betekent dat er dus niet slachtoffers uit 11, maar uit 12 nationaliteiten in Leudal gesneuveld zijn.
Door de uitbreiding van het gebied is het niet onmogelijk dat bij verder onderzoek wellicht nog meer nationaliteiten naar voren komen. Helaas kwam de bovenstaande informatie te laat om de rest van het project rondom Leudal 75 jaar vrij nog aan te passen.

Project Leudal 75 jaar vrij.
Vanaf 1 oktober is de nieuwe website www.leudalmonument.nl te bezoeken. Via levensgrote banners met de gezichten van 11 gesneuvelde militairen (1 uit elk land) die her en der in Leudal geplaatst worden, brengt de Stichting haar project en vooral de database onder de aandacht. Een complete serie banners zal als tentoonstelling door Leudal reizen, te beginnen bij het gemeentehuis. Overige locaties kunt u terug vinden op de website. Ook de locaties van de andere banners zullen op de website vermeld worden. Bij elke locatie worden door de Stichting gratis boekjes ter beschikking gesteld met achtergrondinformatie over de 11 gezichten van gevallenen.
Op de parkeerplaats nabij het Monument van Verdraagzaamheid (Roggelseweg 58 te Haelen), staat tenslotte nog een groot spandoek met alle 11 gezichten.
In het Leudalmuseum zijn de bijhorende boekjes verkrijgbaar.

Donderdag 14 november 2019 vindt de jaarlijkse internationale herdenking plaats bij dit unieke Monument van Verdraagzaamheid, aanvang 14.00 uur. Deze herdenking zal dit jaar in het teken staan van Leudal 75 jaar vrij. Iedereen is van harte welkom.

 

|Doorsturen

Agenda


>>> Klik hier voor de complete Agenda.
Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

 • Headline 1

  houten schalen op voet

  houten schalen op voet voor fruit, kaarsen en/of andere decoratie doeleinden. (zie voorbeeld op foto). Lees meer
 • Headline 1

  Auto s en toebehoren.

  Aangeboden 4 banden van nieuwe Peugeot 2008. Merk Goodyear. Bandenmaaat 195/60 R16. Dit wegens aanschaf van 4 seasons banden. Moet op korte termijn gebeuren. Nu nog geen 50 km gelopen. Prijs 320,00 0475464798. Lees meer
 • Headline 1

  Ford SportKa 1.6 Airco Leder 2003

  Ford SportKa 1.6 bouwjaar 20-8-2003 apk 18-1-2020 140000 km (NAP) . abs-airbags-airco-16" sportwielen-radio/cd-mistlampen voor-lederen bekleding-lederen stuur . heeft wat roest bij tankklep achterklep spoiler afgebroken bij scharnieren auto heeft een distributieketting . momenteel alleen inruil mogelijk auto 1.3-1.6 van 2002/2005 bij voorkeur ford fiesta - focus Lees meer
 • Headline 1

  4 Pirelli Winterbanden 195-45-16

  4 losse Pirelli Cinturato Winter XL 195-45-16 H DOT 2118 hebben nog geen 1000 km gelopen . Afhaalprijs !!! Lees meer
 • Headline 1

  Aardbeiplantjes met kluit

  Aardbeiplantjes, 25ct per stuk; nu planten geeft in het voorjaar heerlijke aardbeien! Ca 80stuks beschikbaar. Lees meer

Laatste reacties